Nahrávání všech stop pro naši devátou desku je hotové. Sedmero skladeb má svoji hudbu i texty a jak jsme psali v jednotlivých sloupcích na facebooku, pro všechny to byla nějakým způsobem nová, příjemná i nepříjemná zkušenost. Materiál jsme začali připravovat hned zkraje roku 2020, dokončili ji o dva roky později a když se ohlédnu, vůbec se nedivím tomu, že zní jak zní.

Pod pečlivým dozorem apoštolů metalu Petra a Pavla ve studiu Shaark, jsem nahrál celkem 7 skladeb. Každá skladba je svou strukturou jedinečná a jejich natáčení pro mě bylo jedno z nejzajímavějších a nejsoustředěněj­ších. Einsk, bicí

Byly to určitě jedny z nejintenziv­nějších dní, které jsem ve studiu zažil. Připravovali jsme se na to doslova několik let, vyplatilo se a za dva dny bylo natočeno. 

Tom, kytara

Sedm nových skladeb má sedm textů, které mi trvaly snad věčnost a taky všechny vokální linky, což zabralo přesně 9 nahrávacích hodin. Kopce, louky, byliny, tradice, tmářství a strach. 

Kverd, kytara & zpěv

První a poslední bernou mincí byly songy. Mají duši, mají rámec, mají vizi a cíl. Basa jim musela sloužit od začátku do konce. To se myslím povedlo.

Murky, baskytara

Musím říct, že toto nahrávání a aranžování pro mě bylo zatím nejnáročnějším a nejpoučnějším. Využila jsem několik nových přístupů k psaní klávesových linek, několik nových skladeb doslova stojí na klávesovém motivu. 

Werlinga, klávesy

Během psaní bylo potřeba se vyrovnat s velkou spoustou věcí, ale nejtěžší ze všeho bylo najít po devíti letech vztah k metalovému zvuku. Najít si v něm to své a opečovávat to během celého psaní. Materiál nás vrátil do metalového prostředí, na desce najdete hřmící kytarové hradby, hrubé vokály i rychlé bubny. Ovšem namísto ověřených metalových sestav pochází náš zvuk ze single coil snímačů stratocastera a telecastera a classic rockových komb. Basa je nahraná prsty a objeví se i bezpražcovka. Klávesy tvoří naprostý základ budované atmosféry a nejedna píseň byla na klávesovém „riffu“ doslova postavena. Zkrátka, není to klasické metalové album a přitom je schopné zprostředkovat vám silný atmosférický zážitek.

Album 2022 recording